Direct bellen Direct aanvragen
Snel een Loodgieter nodig ? Bel ons! 085 8770 419

Medewerker loodgieter.nl
  • Erkende loodgieters
  • 98% binnen 24u
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Slechts €29,95- voorrijkosten
  • Loodgieter uit uw omgeving
  • Vast ontstoppingstarief
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Binnen 2 kantooruren contact
Loodgieter
Loodgieter
Loodgieter

Radiator ontluchten

Hoort u een borrelend geluid in uw cv-leidingen of warmt de radiator niet meer goed op?
Deze klachten wordt waarschijnlijk veroorzaakt door lucht in de radiator.

U hoeft hiervoor niet meteen een loodgieter in te schakelen, dit probleem kunt u meestal zelf oplossen door de radiator te ontluchten.


Wanneer moet u de radiator ontluchten

Radiator wordt niet warm genoeg
Als de radiator maar gedeeltelijk warm wordt of heel langzaam opwarmt, dan is dit vaak een teken dat er lucht in de radiator aanwezig is. De radiator kan dan niet optimaal verwarmen en dat is een verspilling van de energie.

Radiator maakt borrelende geluiden
Geeft de radiator borrelende of rammelende geluiden, dan is ook vaak aanwezige lucht de boosdoener. Het ontluchten van de radiator zal het probleem meestal snel verhelpen.

Radiator maakt een tikkend geluid
Ook een tikkende radiator kan veroorzaakt worden door achtergebleven lucht in het cv-systeem. Een onschuldige klacht en niet schadelijk voor uw installatie, maar het voortdurende getik kan behoorlijk op de zenuwen gaan werken. Vaak is het ontluchten van de radiator de oplossing. Hoort u alleen getik bij het aan- en uitzetten van de radiator, dan kan het getik ook worden veroorzaakt door het uitzetten van het metaal.

Hoe ontstaat lucht in de radiator

Lucht in de radiator is een normaal en veelvoorkomend verschijnsel. Dit kan ontstaan wanneer de radiator wordt gevuld met water en er lucht achterblijft. Vaak ontstaan de klachten aan het begin van het stookseizoen, als de verwarming weer wordt aangezet. Naast dat de radiator borrelende of rammelende geluiden kan geven is het ook energieverspillend, want door de aanwezige luchtbellen kan de radiator de warmte niet optimaal kwijt.

Ontluchten, dit heeft u nodig

  • ontluchtingssleuteltje of schroevendraaier
  • bakje om het water in op te vangen
  • oude, liefst grote handdoek

Zelf de radiator ontluchten, zo gaat u te werk

Voordat u de radiatoren ontlucht is het belangrijk om eerst na te kijken of de waterdruk van de cv-installatie in orde is en indien nodig bij te vullen. Ook na het ontluchten van de radiatoren is het aan te raden om (indien nodig) nogmaals de installatie bij te vullen.

Voordat u gaat ontluchten:
  • Zet de thermostaat wat hoger en draai alle radiatoren open, zodat het water en de lucht in de leidingen wordt verwarmd. Laat de installatie minimaal een kwartiertje draaien.
  • Zet de thermostaat weer laag en schakel vervolgens de cv-ketel uit en draai de radiatorkranen dicht, zodat er geen water of lucht meer kan worden rondgepompt. Wacht vervolgens een kwartiertje tot de radiatoren zijn afgekoeld.
  • Werk van beneden naar boven, dus u begint met het ontluchten van de laagst geplaatste radiator in de woning en werk zo richting de cv-ketel toe.

Het ontluchten van de radiatoren:
  • Met het ontluchtingssleuteltje draait u het ventiel aan de zijkant van de bovenzijde van de radiator een beetje open om de lucht te laten ontsnappen.
  • Zet een bakje onder de ontluchter en houd de handdoek bij de hand, want er kan ook vies water uit de radiator komen.
  • Hoort u geen sissend geluid meer en komt er geen lucht, maar water uit? Dan kunt u met het ontluchtingssleuteltje het ventiel weer dichtdraaien. U kunt verder naar de volgende radiator om dezelfde stappen te herhalen.
Zijn alle radiatoren ontlucht, dan kunt u de radiatorkranen weer openzetten en de kamerthermostaat op de gewenste temperatuur zetten.

Check na het ontluchten van de radiatoren of de waterdruk nog voldoende is, tussen de 1,5 en 2 bar. Als de druk onder de 1,5 bar staat, dan zal de cv-installatie moeten worden bijgevuld.

Heeft u een radiator zonder ontluchter

Heeft u een radiator zonder ontluchter, dan is het lastiger om deze radiator te ontluchten. Soms is het ook niet nodig om de radiator te ontluchten, als het bijvoorbeeld een radiator op de laagste verdieping betreft en de hoger gelegen radiatoren wel een ontluchter hebben. In dit geval is het belangrijk dat de radiatoren op het hoogste punt ontlucht worden.

Hebben al uw radiatoren geen ontluchter en heeft u klachten? Neem dan contact op voor het maken van een afspraak met de loodgieter.

Afspraak maken voor het ontluchten van de radiatoren

Ziet u het niet zitten om de radiatoren zelf te ontluchten of blijft de radiator geluidsoverlast geven nadat u heeft ontlucht? Maak dan een afspraak met de loodgieter om de oorzaak van het probleem voor u op te sporen en op te lossen.

U kunt bellen naar 085-8770419 of hier ons contactformulier invullen.






 

Nog niet overtuigd? Zie  onze reviews op Trust Pilot