Direct bellen Direct aanvragen
Snel een Loodgieter nodig ? Bel ons! 085 8770 419 Nu bereikbaar!

Medewerker loodgieter.nl
  • Erkende loodgieters
  • 98% binnen 24u
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Slechts €29,95- voorrijkosten
  • Loodgieter uit uw omgeving
  • Vast ontstoppingstarief
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Binnen 2 kantooruren contact
Loodgieter
Loodgieter
Loodgieter


Onderhoud aan de geiser

Het is belangrijk dat uw geiser jaarlijks wordt onderhouden en gecontroleerd op goede werking en veiligheid. Met het periodiek uitvoeren van een onderhoudsbeurt kunt u gevaarlijke situaties voorkomen en scheelt u dat uiteindelijk ook in energieverbruik.

Wilt u een afspraak maken met één van onze loodgieters voor de jaarlijkse onderhoudsbeurt? Wij ontvangen van u graag wat meer informatie, zoals het merk van de geiser (bijvoorbeeld fasto, Vaillant, Bosch). Mocht dit onbekend zijn, dan ontvangen wij graag foto’s. Met voldoende informatie komt de loodgieter met de juiste materialen en onderdelen bij u op bezoek, dat scheelt uiteraard tijd en geld.

U kunt hiervoor ons contactformulier invullen en de foto’s bijvoegen. Maar u kunt natuurlijk ook contact met ons opnemen via 085-8770419, dit nummer kunt u ook gebruiken om ons de foto’s te sturen via WhatsApp.

Geiser onderhoud Geiser_onderhoud_2


Waarom is goed onderhoud aan de geiser zo belangrijk?


Jaarlijkse controle van uw geiser door een vakman is belangrijk. Controle op een goede en veilige werking om storingen te voorkomen. Belangrijker nog is om het risico te minimaliseren dat er schadelijke gassen vrijkomen. Een goed onderhouden geiser is ook goed voor uw energierekening. Een slecht onderhouden geiser zal namelijk veel harder moeten werken om een goed resultaat te halen en dat ziet u terug op de energierekening.

Bosch_geiser_onderhoud


Hoe werkt een geiser en wat is het verschil met een boiler?


Tegenwoordig worden de ouderwetse geisers haast niet meer geïnstalleerd en veelal vervangen door een combiketel of een boiler. Toch zijn er nog voldoende geisers in gebruik in oudere flats en woningen, vaak in combinatie met een moederhaard, gevelkachel of aansluiting op de blokverwarming.
Een geiser, ook wel een “doorstroomtoestel” genoemd, warmt het water op door het langs een warmtebron te laten stromen. Meestal wordt het water verwarmt door het gebruik van aardgas, maar soms wordt er ook butaan of propaan gebruikt.
Het water wordt bij een geiser pas opgewarmd bij het opendraaien van de warmwaterkraan, dit in tegenstelling tot een boiler, waar het water constant op temperatuur wordt gehouden. Een ander verschil met de boiler, is dat een geiser onbeperkt warm water geeft. Een boiler heeft een beperkt reservoir met warm water en is dus niet geschikt om bijvoorbeeld een bad te vullen en daarna nog te douchen. Het warme water is dan eenmaal op en zal eerst weer opgewarmd moeten worden.
Een geiser is, zowel in verbruik als aankoop goedkoper dan een boiler, omdat het water alleen verwarmd wordt wanneer daar vraag naar is.
Er is een onderscheid te maken tussen een keukengeiser en een badgeiser. De keukengeiser heeft een beperkte capaciteit in liters per minuut. De keukengeiser, de naam zegt het al, is perfect voor in de keuken. Het neemt weinig ruimte in en zal voldoende warm water geven voor de afwas. Omdat keukengeisers vaak gebruikt worden in appartementen en flats, wordt de badkamer er vaak ook op aangesloten. Je hebt dan wel een warme douche, alleen is de hoeveelheid water die uit de douchekop komt beperkt. Een keukengeiser geeft ongeveer 3 liter water van 55/60 graden per minuut, terwijl een badgeiser vaak het dubbele tot driedubbele kan produceren.
Badgeisers worden dan ook geleverd met een veel grotere capaciteit en zijn uitermate geschikt om genoeg water te verwarmen om het bad snel te vullen en er zal een stevige douchestraal onder de douche aanwezig zijn. 

 


Wat is het verschil tussen een open en een gesloten geiser?


Een gesloten geiser haalt voor de verbranding van gas geen zuurstof uit de ruimte waar het is geplaatst. De lucht die hiervoor nodig is, wordt van buiten aangevoerd via een eigen aan- en afvoerbuis. Middels een ventilator in de geiser, wordt de zuurstof van buiten naar binnen getransporteerd en als de verbranding in de geiser heeft plaatsgevonden weer als rookgas naar buiten geblazen. De kans dat er rookgas of koolmonoxide vrijkomt in de ruimte waar de geiser hangt, is hierdoor nihil. Een gesloten geiser is een veilige optie voor de huidige, steeds beter geïsoleerde woningen.
Een open geiser haalt de benodigde zuurstof uit de ruimte waar het is geplaatst. Het is belangrijk dat deze ruimte goed geventileerd wordt en de rookgassen met een pijp naar buiten worden afgevoerd. Doordat de huidige woningen steeds beter worden geïsoleerd en natuurlijke ventilatie vaak ontbreekt, zijn deze geisers gevaarlijk. Een open geiser wordt tegenwoordig dan ook bijna niet meer geplaatst, wegens de kans op koolmonoxidevergiftiging. Ons advies is dan ook om bij een open toestel altijd een koolmonoxidemelder te plaatsen voor uw veiligheid.
In het verleden werden ook afvoerloze geisers geplaatst, zonder afvoer naar buiten. De rookgassen kwamen in de woning terecht, wat zonder ventilatie levensgevaarlijke situaties kan opleveren. Door te weinig aanvoer van zuurstof bestaat een grote kans op koolmonoxidevergiftiging. Deze afvoerloze geisers mogen tegenwoordig niet meer geïnstalleerd worden. Bestaande geisers zijn toegestaan als er een ontluchtingsrooster aanwezig is. Dit rooster dient te allen tijde open te blijven voor uw veiligheid.


Heeft u een storing aan de geiser?


Geiser_onderhoudOndanks het periodieke onderhoud, kan het altijd voorkomen dat de geiser een storing geeft. Veelal is deze zelf op te lossen, door enkele stappen na te lopen.

Ruikt u een gaslucht?
Een gaslucht vraagt altijd om directe actie, draai de gaskraan dicht en ventileer de ruimte. Gebruik in géén geval vuur en wees voorzichtig met elektriciteit.

Het water blijft koud of wordt niet warm genoeg?
Bij een gesloten geiser controleert u of de stekker goed in het stopcontact zit en de gaskraan openstaat. Zit er een resetknop op, kijkt u dan of de geiser gereset kan worden door de resetknop in te drukken. Verder kan het wellicht zo zijn dat de waakvlam uit is gegaan en kunt u deze weer aansteken om de geiser weer werkend te krijgen. Blijft de waakvlam niet branden, dan kan het zijn dat de inspuiter vervuild is, waardoor de gastoevoer automatisch wordt afgesloten. Uw loodgieter kan dit voor u repareren en het toestel weer in werking stellen.
Te weinig druk op het water uit de kraan kan veroorzaakt worden door een defect aan de kraan en niet aan de geiser zelf. U kunt de andere kranen nazien op waterdruk en indien het maar één kraan betreft, kan een eventueel defect aan de geiser worden uitgesloten.
Problemen met warm water alleen in de douche kunnen veroorzaakt worden door de installatie van een waterbesparende douchekop. Heeft u op een ander tappunt wel warm water, dan kan een defect aan de geiser worden uitgesloten.
Heeft u nog steeds problemen met de geiser, dan zijn we u graag van dienst!Wat kost een onderhoudsbeurt aan de geiser?


Wij hanteren vaste tarieven voor de voorrijkosten en arbeid, welke u kunt terugvinden op onze tarievenpagina.


 

Nog niet overtuigd? Zie  onze reviews op Trust Pilot