Direct bellen Direct aanvragen
Snel een Loodgieter nodig ? Bel ons! 085 8770 419 Nu bereikbaar!

Medewerker loodgieter.nl
  • Erkende loodgieters
  • 98% binnen 24u
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Slechts €29,95- voorrijkosten
  • Loodgieter uit uw omgeving
  • Vast ontstoppingstarief
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Binnen 2 kantooruren contact
Loodgieter

Afvoer wasmachine verstopt


De wasmachine is de beste uitvinding voor huishoudens in jaren. De wasmachine zorgt voor enorm veel tijdswinst en de klassieke wasbord kon de deur uit. De wasmachine is aangesloten op een watertoevoer om de vuile was van water te voorzien en een waterafvoer voor het afvoeren van vuil water. Wanneer de afvoerleiding van de wasmachine verstopt is, dan kun je last krijgen van veel wateroverlast. Het water stroomt dan niet meer weg, maar zal de afvoerleiding uitstromen. Dit heeft als gevolg dat de ruimte waar de wasmachine staat blank komt te staan. Voor dit soort gevallen kun je vrijwel altijd de spoeddienst van de loodgieter bellen, zodat de verstopte wasmachineafvoer snel wordt ontstopt.

Oorzaken van een verstopping


Er zijn diverse redenen waarom de afvoer van een wasmachine verstopt kan raken. Ten eerste is dit zand en modder. Vooral als je een gezin met kinderen hebt die met modderige sportkleding thuiskomen, is het onvermijdelijk dat dit met water meekomt in de afvoerleiding. Wanneer je regelmatig zanderige en modderige kleding uitwast, zal dit ophopen en een verstopping veroorzaken. Niet alleen de afvoerleiding, ook de wasmachine kan hier op den duur schade door lijden. Een onvermijdelijke oorzaak zijn pluis- en stofvezels. Dit zijn deeltjes die in stof zitten en automatisch tijdens het wassen met het afvalwater mee gespoeld worden. Hoewel een wasmachine wel is voorzien van een filter, zal het niet alle deeltjes kunnen tegenhouden. Na verloop van enkele jaren zal het aantal pluis- en stofdeeltjes ophopen, waarbij zowel de leiding als de wasmachine verstopt kunnen raken. Een laatste oorzaak ligt aan de nieuwe wijze van wassen met zogenaamde wasmiddel pods. Dit is zeer handig, want je stopt met de vuile was een pod in de wasmachine, waardoor je geen waspoeder hoeft te gebruiken. Een nadeel van wasmiddel pods is dat ze voorzien zijn van een plastic oplosbaar hoesje. Omdat we tegenwoordig steeds vaker op lage temperaturen wassen, zal het hoesje niet goed kunnen oplossen. Dit kan ook als er een korte was gedraaid wordt of als er meer dan één pod gebruikt wordt.

Verstopte afvoerpijp


Aan de buitenkant van de wasmachine bevindt zich een afvoerslang. Dit is een relatief dunne slang. In principe moet de dikte voldoende zijn om water door te spoelen. Wanneer de afvoerleiding niet verstopt is, zou ook de afvoerslang nog verstopt kunnen zijn. Deze afvoerslang komt in de afvoerpijp te hangen. De afvoerpijp is meestal een pvc buis die verticaal met de afvoer in de muur of de vloer is verbonden. Dit houdt dus wel in dat de bovenzijde van de afvoerpijp open is. Als de afvoerpijp verstop is en het water niet weg kan, zal het over de afvoerpijp stromen. Dit is ook de reden je met een verstopte afvoerleiding van de wasmachine eerder last hebt van wateroverlast dan bij bijvoorbeeld een verstopte gootsteen, waar je niet met open leidingen te maken hebt. Bij een verstopte afvoerleiding kan het zijn dat de wasmachine dit zelf ook niet meer aankan en er een blokkade ontstaat tijdens het wasproces.

Wat doen bij een verstopte afvoerleiding wasmachine?

,
Het kan zijn dat je helemaal niet door hebt dat de afvoerleiding van de wasmachine verstopt is. Je zet dan gewoon de wasmachine aan om vervolgens tot de ontdekking te komen dat een blokkade ervoor zorgt dat de afvoerleiding overstroomt. Het kan dan een natte bedoeling worden, maar raak niet in paniek. Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat je de wasmachine stopzet, zodat er geen water meer afgevoerd wordt. Wanneer er veel water gelekt is, kun je de ruimte droogmaken en moet je de afvoerleiding ontstoppen. Je kunt proberen of je dit zelf kunt met bijvoorbeeld een hogedrukreiniger. Wil je zekerheid hebben van een goede ontstopping, bel dan de loodgieter. De loodgieter heeft apparatuur en gereedschappen waarmee verstopping gemakkelijk en snel ontstopt wordt.

Water afpompen uit de wasmachine


Je hebt ondertussen nog wel een was in de wasmachine zitten. Deze is tijdens het wasprogramma stilgezet. Open niet zomaar de deur van de wasmachine, want er staat waarschijnlijk nog water in de wasmachine en dan wordt de ruimte weer nat. Je moet voordat je het wasprogramma opnieuw start het water afpompen. Afpompen kan met een speciaal programma. Dit is een programma die je meestal niet zult gebruiken en is alleen voor dit soort zaken, zoals het tussentijds stilzetten van de wasmachine. Dit programma zal eerst al het nog aanwezige water door de inmiddels ontstopte leiding pompen. Daarna kun je de was uit de wasmachine halen of het wasprogramma opnieuw starten.

Nog niet overtuigd? Zie  onze reviews op Trust Pilot