Direct bellen Direct aanvragen
Snel een Loodgieter nodig ? Bel ons! 085 8770 419

Medewerker loodgieter.nl
  • Erkende loodgieters
  • 98% binnen 24u
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Slechts €29,95- voorrijkosten
  • Loodgieter uit uw omgeving
  • Vast ontstoppingstarief
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Binnen 2 kantooruren contact
Loodgieter
Loodgieter
Loodgieter

Hoe moet ik mijn cv-ketel bijvullen?


Een te lage waterdruk kan de oorzaak zijn van storingen aan de cv-installatie. Check daarom bij een storing als eerste of de waterdruk in de cv-installatie tussen de 1,5 en 2 bar ligt. Als de waterdruk lager is dan 1,5 bar, dan moet de cv-installatie worden bijgevuld. Het bijvullen van de cv-ketel zal de storing waarschijnlijk oplossen.

Voor het bijvullen heeft u nodig: een emmer, waterpomptang, vulslang en een doek.

Stap 1
Zet de thermostaat lager en laat de cv-installatie afkoelen

Stap 2
Bij oudere cv-ketels met een analoge drukmeter, dient de stekker uit het stopcontact te worden gehaald. Wacht hiermee totdat deze is afgekoeld.
Bij nieuwe cv-ketels met een digitale drukmeter op de display van de ketel, moet de stekker in het stopcontact blijven zitten om de druk te kunnen aflezen.

Stap 3
Zoek naar de waterkraan in de buurt van de cv-ketel en sluit hier de vulslang op aan.

Stap 4
Zet vervolgens de kraan open en laat het water zachtjes in de emmer stromen, zodat de vulslang volstroomt met water. Hierdoor voorkomt u dat er lucht in de installatie kan komen via de vulslang. Zet de kraan daarna weer uit en bevestig de vulslang aan het vulpunt van de cv-ketel.

Stap 5
Draai dan de waterkraan en het vulpunt open en vul de cv-installatie bij tot de druk op ongeveer 1,8 bar staat. Dit kunt u aflezen op de display van de cv-ketel of bij de oudere modellen op de analoge drukmeter.

Stap 6
Draai als eerste het vulpunt van de cv-installatie dicht en daarna pas de waterkraan. Ontkoppel dan voorzichtig de vulslang en laat het resterende water in de emmer lopen.

Stap 7
Al laatste kan de thermostaat op de gewenste temperatuur worden gezet. Controleer of de verwarming weer aanslaat.



Waar zit de vulkraan van mijn cv?

Alle cv-ketels beschikken over een vulkraan, deze is noodzakelijk om de cv-installatie te kunnen bijvullen. De meeste vulkranen zijn geplaatst in een van de leidingen aan de onderzijde van de cv-ketel, soms aan de bovenzijde. Maar dit is niet altijd het geval en soms kan het nog een speurtocht zijn om de locatie van de vulkraan te vinden. De vulkraan kan in sommige woningen namelijk ook geplaatst zijn op een radiator in de badkamer of bijkeuken of op een willekeurige plaats in een leiding.


Hoe herken ik de vulkraan?

Een vulkraan is meestal zilver van kleur en herkenbaar aan een groen of rode handgreep, daarmee kan de vulkraan open en dicht worden gedraaid. Als de handgreep dwars op de leiding staat, dan is de kraan gesloten. Als de handgreep gelijk aan de leiding staat, dan is de kraan open. Vulkranen zijn altijd voorzien van een afdichtdop, deze dop moet eerst worden verwijderd om de vulkraan te kunnen openen. Sommige vulkranen zijn koperkleurig zijn. Bij deze vulkranen kan de afdichtdop gebruikt worden om de vulkraan open en dicht te draaien. Vulkranen zijn in de meeste woningen terug te vinden in de buurt van een waterkraan, die met de vulslang op de vulkraan kan worden aangesloten. Soms is de wasmachine aangesloten op deze waterkraan, dan moet deze eerst worden losgekoppeld, voordat u de vulslang kan worden aangekoppeld om de cv-installatie te kunnen bijvullen.


Hoe vaak moet de cv-ketel worden bijgevuld?

Bij oudere cv-ketels is het niet uitzonderlijk als deze tweemaal per jaar moeten worden bijgevuld. Nieuwere cv-ketels hoeven maar één keer per jaar te worden bijgevuld, soms zelfs maar één keer per twee jaar. Moet de ketel vaker worden bijgevuld, dan kan er sprake zijn van een lekkage.


De waterdruk stijgt niet bij het bijvullen

Check als eerste of de waterkraan en de vulslang op de juiste manier zijn aangesloten en deze is opengedraaid. Check ook of de vulslang juist op de vulkraan is aangesloten en het vulpunt open staat. Mocht de druk dan nog niet stijgen en komt u er niet uit, dan zijn wij u graag van dienst.


Hulp nodig van de loodgieter?

Wilt u de vulkraan laten vervangen of lukt het bijvullen niet? Onze loodgieters zijn u graag van dienst! U kunt hiervoor een afspraak maken door het online contactformulier in te vullen, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.
Uiteraard is Loodgieter.nl ook bereikbaar op 085-8770419.

Loodgieter.nl hanteert vaste tarieven voor de voorrijkosten en de arbeid, deze kunt u nalezen op de tarievenpagina, zo weet u precies waar u aan toe bent!








  

Nog niet overtuigd? Zie  onze reviews op Trust Pilot