Direct bellen Direct aanvragen
Snel een Loodgieter nodig ? Bel ons! 085 8770 419

Medewerker loodgieter.nl
  • Erkende loodgieters
  • 98% binnen 24u
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Slechts €29,95- voorrijkosten
  • Loodgieter uit uw omgeving
  • Vast ontstoppingstarief
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Binnen 2 kantooruren contact
Loodgieter
Loodgieter
Loodgieter

Centrale verwarming installeren

Een van de belangrijkste onderdelen van een woning is de centrale verwarming. Zonder centrale verwarming is een woning niet optimaal te verwarmen of er moet gebruik gemaakt worden van losstaande verwarmingsapparatuur. Het mooie van centrale verwarming is, dat het systeem door de gehele woning is aangelegd, maar dat er één centraal punt is, dat het hart van het systeem vormt. In de meeste gevallen is dit de cv-ketel. Vanuit één punt is ook de temperatuur te regelen en bij goedwerkende cv-ketels in combinatie met een goed geïsoleerde woning, zal nooit teveel energie verspilt worden. Maar centrale verwarming aanleggen kan best een behoorlijke klus zijn. Vooral als u het zelf wil doen. Waar moet je aan denken en wat kost het aanleggen van een centrale verwarming?

Waarom centrale verwarming aanleggen?


Het aanleggen van centrale verwarming zal in de meeste gevallen gedaan worden bij nieuwbouw. Mensen die ervoor kiezen om hun woning te bouwen, kiezen voor centrale verwarming met een bepaalde verwarmingsketel die het gehele systeem verwarmt. In de meeste gevallen zal gekozen worden voor een cv-ketel, maar steeds vaker worden er ook andere duurzamere keuzes gemaakt, zoals een warmtepomp. Maar centrale verwarming kan ook worden aangelegd in bestaande woningen. Oude woningen waren vooral uitgerust met een open haard of een gas- of houtkachel. Het nadeel hiervan is dat hiermee alleen één bepaalde ruimte te verwarmen is. Wilt u toch de gehele woning behaaglijk warm krijgen, dan is centrale verwarming een goede investering. 

Belangrijk bij het zelf aanleggen van centrale verwarming?


In principe moet het mogelijk zijn om ‘doe het zelf’ centrale verwarming aan te leggen. Een beetje verstand van zaken is handig, maar vooral de voorbereiding is belangrijk. Waar moet je onder andere aan denken?

Verwarmingsketel en verwarmingselementen kiezen

Als eerste zult u op basis van budget, wensen en de staat van de woning een keuze moeten maken welk soort verwarmingsketel u wilt installeren en welke verwarmingselementen. De verwarmingsketel wordt op een centrale plek geplaatst en van hieruit lopen alle leidingen naar de verwarmingselementen. Meestal zal er gekozen worden voor een cv-ketel. U kunt een keuze maken uit verschillende soorten cv-ketels, zoals de momenteel meest gekozen ketels: de hoogrendementsketel en condensatieketel. De hoogrendementsketel is de opvolger van de conventionele ketel en heeft een veel hoger rendement. Het is ook een relatief goedkope cv-ketel. De condensatieketel is iets duurder, maar wel energiezuiniger. Waterdamp in de uitgestoten gassen worden niet naar buiten uitgestoten, maar opnieuw gebruikt voor verwarming. Vervolgens de keuze voor de verwarmingselementen, worden het radiatoren, vloerverwarming of een combinatie van beide elementen?

Grondplan tekenen

Onderdeel van een grondige voorbereiding, is het tekenen van een grondplan. Een grondplan is een plattegrond van de woning, waarin het volledige centrale verwarmingssysteem ingetekend kan worden. Dit vormt de basis van de uiteindelijke aanleg. Op het plan tekent u de plek van de verwarmingsketel, alle plekken waar de verwarmingselementen komen en waar de leidingen lopen. Houd ook rekening met de rookgasafvoer. Schrijf ook overal de maten bij, zodat er goed in beeld komt wat de kosten zullen zijn. U bent natuurlijk niets verplicht, maar met een grondplan werkt het effectiever en heeft u altijd een leidraad bij de hand.

Het aanleggen van centrale verwarming


Bij het aanleggen van centrale verwarming, wordt eerst de cv-ketel geïnstalleerd. Daarbij eventueel ook een boiler, maar dat is afhankelijk van de keuze voor een bepaalde cv-ketel. Installeer ook de rookgasafvoer en verbindt de cv-ketel met de gasleiding. Als u dit te riskant vindt voor een doe-het-zelf-klus, schakel hiervoor dan een expert in. Installeer vervolgens alle radiatoren of vloerverwarming en alle leidingen. Dit is best een klus, want u wilt de leidingen waarschijnlijk zoveel mogelijk wegwerken, door deze bijvoorbeeld in de vloer of wand te frezen. Verbind alle leidingen met de radiatoren en de cv-ketel en installeer alle overige componenten. Ontlucht het systeem en start het systeem op. 

Nog niet overtuigd? Zie  onze reviews op Trust Pilot