Direct bellen Direct aanvragen
Snel een Loodgieter nodig ? Bel ons! 085 8770 419

Medewerker loodgieter.nl
  • Erkende loodgieters
  • 98% binnen 24u
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Slechts €29,95- voorrijkosten
  • Loodgieter uit uw omgeving
  • Vast ontstoppingstarief
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Binnen 2 kantooruren contact
Loodgieter
Loodgieter
Loodgieter

Verdeler vloerverwarming


De verdeler is het centrale punt van de vloerverwarming en zorgt ervoor dat het water vanuit de warmtebron kan worden rondgepompt door de leidingen van de vloerverwarming. Deze warmtebron kan bijvoorbeeld de cv-ketel, warmtepomp of stadsverwarming zijn.


Hoe werkt een verdeler?

De verdeler van de vloerverwarming heeft een ingebouwde pomp die het water in de buizen van de vloerverwarming laat circuleren. Een thermostaatkraan zorgt er automatisch voor dat er warm water uit de cv-installatie wordt toegevoegd, zodra de temperatuur van het circulerende water te laag wordt.


Twee soorten verdelers; open en gesloten

Vloerverwarmingsverdelers zijn er in verschillende vormen, maar de belangrijkste twee vormen zijn de open verdeler met een pomp en de gesloten verdeler zonder pomp.


Wat is een open verdeler?

Bij een open verdeler met een circulatiepomp wordt het koude en warme water op een ingestelde temperatuur gemengd op de verdeler. Deze verdeler is nodig als er niet in alle ruimtes vloerverwarming is, maar ook andere ruimtes verwarmd worden door radiatoren. Op de verdeler kunnen een aantal groepen worden aangesloten. Meestal tussen de 2 en 12 groepen, afhankelijk van het aantal meters verwarmingsbuizen.
De verdeler beschikt over een ingebouwde pomp die voor de watercirculatie zorgt. Door middel van een voeler is deze beveiligd en zal uitschakelen bij een te hoge temperatuur in de verdeler, als bijvoorbeeld de pomp defect zou raken. De pomp zuigt het water aan vanuit het retourgedeelte en pompt dit naar het aanvoergedeelte. Door een mengregeling in de verdeler wordt steeds warm water bijgemengd door de cv-ketel. Een thermostaatkraan bepaalt de hoeveelheid bij te mengen warm water, waardoor er een constante temperatuur warm water naar de verdeler stroomt.


Wat is een gesloten verdeler?

Een gesloten verdeler heeft geen pomp en wordt gebruikt in combinatie met een warmtepomp. Doordat de gesloten verdeler geen ingebouwde pomp heeft, kan de pomp het warm en koud water niet mengen en de aanvoertemperatuur regelen. De warmtepomp brengt het water op temperatuur en via de verdeler stroomt het opgewarmde water de verwarmingsbuizen in. Zodra het water is afgekoeld, zorgt de warmtepomp ervoor dat het water weer opgewarmd wordt. Een warmtepomp is een perfect apparaat om de vloerverwarming aan te sturen, omdat het een apparaat is wat geen hoge temperaturen kan creëren. De hoogte van de aanvoertemperatuur dat door de vloerverwarming stroomt, ligt normaal gesproken gemiddeld tussen de 30°C en 40°C. Als u de woning met radiatoren verwarmt, kan de aanvoertemperatuur soms wel oplopen tot 90 °C.


Waar kan de verdeler geplaatst worden?

De verdeler van de vloerverwarming kan op verschillende plekken in de woning geplaatst worden, maar er zitten wel voorwaarden aan de plek:
  • De verdeler van de vloerverwarming moet netjes weggewerkt kunnen worden, maar de plek moet wel toegankelijk zijn voor installatie of eventuele reparaties.
  • De aanvoer- en retourleidingen hoeven liever niet verplaatst te worden om de verdeler van het warme water te voorzien.
  • De verdeler moet passen op de plek in de woning. Een verdeler met één of twee groepen is een stuk kleiner dan een regelunit met twaalf groepen.

De meest voorkomende plekken om de verdeler te plaatsen zijn;
  •  In de meterkast bij voldoende ruimte, dit is niet mogelijk bij stadsverwarming.
  •  Onder de trap
  •  Bijkeuken
  •  Bij de cv-ketel, als de leidingen van de vloerverwarming niet te ver weg liggen.


Vloerverwarming in de badkamer

Een badkamerverdeler kan worden gebruikt om een kleine ruimte te voorzien van vloerverwarming. Deze is geschikt voor een kleine oppervlakte van ongeveer 6 m² en wordt aangesloten bij een waterradiator. De verdeler haalt het warme water uit het aanwezige cv-systeem en zorgt ervoor dat het water kan circuleren in de buizen van de vloerverwarming.


De groepen van de vloerverwarming verdeler

Een verdeler van de vloerverwarming kan bestaan uit 1 of meerdere groepen, Het aantal groepen geschikt voor de woning is afhankelijk van de volgende vraag. Dient de vloerverwarming als bijverwarming of hoofdverwarming en op welke temperatuur moeten de ruimtes verwarmd worden?
Een verdeler kan maximaal 120 meter leidingwerk van warm water voorzien, dus bij bijvoorbeeld 600 meter leidingwerk, zal er een verdeler geplaatst moeten worden met minstens 5 groepen


Pompschakelaar plaatsen bij de verdeler?

De circulatiepomp van de vloerverwarming blijft altijd draaien op standaard vermogen, dus ook als de gewenste temperatuur al is bereikt.
Dus ook als er geen warmtevraag is, zal de pomp non-stop water blijven rondpompen en elektriciteit vragen.
De oplossing hiervoor is het plaatsen van een pompschakelaar. Met een voeler meet de pompschakelaar de gewenste temperatuur. Zodra deze is bereikt, dan wordt het vermogen verlaagd of indien gewenst wordt de pomp uitgeschakeld. Zeker tijdens de zomermaanden, wanneer er weinig warmtevraag is, kan een pompschakelaar een flinke besparing opleveren.


Kapotte vloerverwarming?

Een defect aan de verdeler of een lek in het leidingwerk? De verdeler van de vloerverwarming is doorgaans toegankelijk voor de loodgieter en ter plaatse kan bekeken worden wat de mogelijkheden zijn, vervangen of repareren.
Een lekkage in het leidingwerk onder de vloer is meestal met het blote oog niet te traceren en hier biedt een lekdetectie-onderzoek een uitkomst. Zonder hak- en breekwerk kan met thermografische apparatuur bekeken worden waar de lekkage zich precies bevindt en kunnen heel gericht de werkzaamheden worden uitgevoerd, dit scheelt enorm in de herstelkosten.




 

Nog niet overtuigd? Zie  onze reviews op Trust Pilot