Direct bellen Direct aanvragen
Snel een Loodgieter nodig ? Bel ons! 085 8770 419 Nu bereikbaar!

Medewerker loodgieter.nl
  • Erkende loodgieters
  • 98% binnen 24u
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Slechts €29,95- voorrijkosten
  • Loodgieter uit uw omgeving
  • Vast ontstoppingstarief
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Binnen 2 kantooruren contact
Loodgieter
Loodgieter
Loodgieter

Wat is stadsverwarming?

Bij stadsverwarming wordt er gebruik gemaakt van de restwarmte van de lokale industrie. Bij veel fabrieken en bedrijven worden er processen gebruikt waar veel warmte bij vrijkomt. Denk hierbij aan de productie van stroom of het verbranden van afval. Hierbij komt veel warmte vrij die anders verloren zou gaan. Die restwarmte wordt nu opgeslagen en gebruikt om bepaalde wijken te voorzien van warmte. De warmte wordt door een buizensysteem onder de grond naar speciale tussenstations getransporteerd, vanwaar het dan door de wijk wordt verdeeld onder de woningen en bedrijven, die hiermee hun ruimtes verwarmen.
In de woningen en panden zijn speciale units die het stadsverwarmingswater gebruiken om ook het douchewater te verwarmen. Dit gebeurt met een inwendige tapspiraal.
Als het water gebruikt is en de warmte afgegeven is, gaat het water weer terug naar het verdeelstation waar het weer opnieuw opgewarmd wordt en opnieuw in het netwerk wordt gebracht. Zo ontstaat er dus een duurzame cirkel van stadsverwarmingswater dat door woningen en gebouwen wordt verbruikt.

 

Voordelen stadsverwarming

De voordelen van stadsverwarming zijn onder andere dat er minder aardgas nodig is om woningen en bedrijven te verwarmen. Als je stadsverwarming hebt, heb je geen cv-ketel, boiler of geiser nodig om alles te verwarmen en heb je dus ook geen gasleidingen in de straat of huis lopen.
Verdere praktische voordelen zijn dat stadsverwarming heel snel een huis opwarmt en ook het warm water uit de kraan is heel snel op temperatuur. Wat ook een mooi voordeel is van stadsverwarming, is dat je in veel gevallen de ruimtes apart kan verwarmen. Je hebt dan wel op elke radiator een thermostaatknop nodig.
 

Nadelen stadsverwarming

Stadsverwarming is niet overal beschikbaar. Het wordt in de meeste gevallen in de wijken toegepast die vlakbij de bron liggen waar de restwarmte vandaan komt van de lokale industrie. Daar moet dan een heel netwerk van buizen voor worden aangelegd om het warme water in te vervoeren. Verder heb je als gebruiker geen invloed op de kosten van stadsverwarming. Je kan zelf namelijk niet de leverancier kiezen. De leverancier wordt eenmalig door de overheid bepaald. Die heeft dan wel het monopolie als leverancier van de stadsverwarming. Hierdoor is er dan ook geen concurrentie mogelijk en zit u vast aan deze leverancier. Om de klanten tegen oneerlijke praktijken en woekerprijzen te beschermen, heeft de overheid de warmtewet opgesteld. In deze wet staan onder andere de maximum tarieven die leveranciers voor warmte mogen berekenen.
 

Foto's van problemen van klanten

Loodgieter Stadsverwarming

Nog niet overtuigd? Zie  onze reviews op Trust Pilot