Direct bellen Direct aanvragen
Snel een Loodgieter nodig ? Bel ons! 085 8770 419 Nu bereikbaar!

Medewerker loodgieter.nl
  • Erkende loodgieters
  • 98% binnen 24u
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Slechts €29,95- voorrijkosten
  • Loodgieter uit uw omgeving
  • Vast ontstoppingstarief
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Binnen 2 kantooruren contact
Loodgieter
Loodgieter
Loodgieter

gaslucht in huis? Neem geen risico!

Het belangrijkste is uw eigen veiligheid en die van uw gezinsleden!
Wanneer u gas ruikt of een sissend geluid hoort, ga dan niet op zoek naar de bron, maar neem direct de volgende maatregelen!

Open ramen en deuren
Hierdoor kan het gas uit de ruimte ontsnappen.

Sluit de hoofdtoevoer van het gas af
Uw hoofdgaskraan bevindt zich vlak voor de gasmeter, meestal in de meterkast. Wanneer de uiteinden van het kraantje met de leidingen meelopen, dan staat hij open. Staan de uiteinden haaks op de leiding, dan is hij dicht.

Gebruik in géén geval vuur
Geen sigaret of kaarsje aansteken.

Wees voorzichtig met elektriciteit
Eventuele vonkjes, veroorzaakt door bijvoorbeeld een lichtschakelaar, kunnen bij een grote hoeveelheid opgehoopt gas tot een explosie leiden.

Neem zo spoedig mogelijk contact op met uw loodgieter op 085-8770419

Waarom is een gaslek zo gevaarlijk?


Aardgas ontbrandt heel makkelijk, dat is ook waarom we het gebruiken als de brandstof voor het fornuis, cv- ketel, geiser of de gaskachel. Indien het gas niet gelijk opbrandt en in een afgesloten ruimte terecht komt, dan bestaat het gevaar op een explosie en brand.
Een gaslek kan levensgevaarlijk zijn voor de gezondheid. Ontsnapt gas verdrijft zuurstof uit de ruimte en kan bij inademing leiden tot verstikking.

Wat is een gaslek?

Een gaslek is veelal een scheurtje of gaatje in een verouderde gasslang of een gasleiding. Mogelijk is de leiding of slang niet goed aangesloten op het apparaat dat het gas verbruikt of is het koppelstuk lek.
De grootste risico’s in huis op gaslekkages zijn;

• Cv-ketel
• Geiser
• Gasfornuis
• Gaskachel

Ook in caravans, campers en boten gebruiken veel mensen gas, wees dus ook hier alert op gaslekkages

Gaslekkage ontdekt na plaatsen slimme meterAfgesloten gasmeter


Regelmatig worden (kleine) gaslekkages ontdekt na het plaatsen van een slimme meter door uw Energieleverancier. De slimme meter wordt aangesloten op de meterkast en detecteert drukverlies en afwijkend gasgebruik.
Hoewel er op dat moment geen acuut gevaar dreigt, zal uw Energieleverancier uw gastoevoer afsluiten bij een drukverlies van meer dan 3 mbar. U wordt dan pas weer op het gas aangesloten als het lek is verholpen en de situatie weer veilig is.
Voor uw veiligheid is het verstandig om zo spoedig mogelijk een ervaren loodgieter in te schakelen. Loodgieter.nl beschouwt gaslekkages als spoed en zal zo snel mogelijk een afspraak voor u inplannen.

Onopvallende gaslekkage


Een (kleine) gaslekkage kan lange tijd onopgemerkt blijven. Het is niet zichtbaar en u ruikt het niet, zeker in ruimtes die goed geventileerd zijn. Dat er gas is weggelekt is dan alleen maar zichtbaar met een slimme meter of op uw stijgende gasrekening.
Een ervaren loodgieter kan de gaslekkage voor u opsporen en oplossen. Gelukkig kunnen de meeste lekkages worden opgespoord zonder destructief sloopwerk door middel van lekdetectie.
Uw loodgieter zal eerst de gasleidingen- en slangen inspecteren en afpersen. Vervolgens worden er drukmetingen uitgevoerd op het leidingwerk en de veiligheidsklep gecontroleerd. Waar nodig wordt het leidingwerk met scheurtjes vervangen. Alles wordt nog een keer doorgemeten na het oplossen van de gaslekkage, zodat uw loodgieter uw veiligheid kan garanderen.

Ruikt u een gaslucht in de keuken?


Een gaslucht in de keuken is bijna altijd afkomstig van het gasfornuis. Dit kan verschillende oorzaken hebben, maar vereist wel direct actie. Een gaslekkage bij het fornuis kan namelijk zeer gevaarlijk zijn. Het vrijkomen van gas in combinatie met vuur is brandgevaarlijk en kan in sommige gevallen een explosie veroorzaken.
Hopelijk bent u alleen maar vergeten het gas uit te draaien en is de gaslekkage daarmee opgelost, maar het kan ook dat de oorzaak ligt bij een beschadiging aan de gasleiding of het afsluitmechanisme. Laat deze gaslekkage dan met spoed oplossen door een loodgieter om de veiligheid te garanderen.

Hoe herken ik een gaslucht of gaslekkage?


Hoe weet u nu of er inderdaad sprake is van een gaslucht? Allereerst uw gehoor, ontsnappend gas maakt een sissend geluid. Bovendien heeft gas een zeer kenmerkende geur. Gas is van zichzelf geurloos en kleurloos, maar door het toevoegen van de sterke, onplezierige stof Tetrahydrothiofeen, heeft gas die herkenbare penetrante geur gekregen. Door deze specifieke gaslucht worden de meeste gaslekkages gelukkig wel tijdig ontdekt. Zodra het gas geur begint af te geven, is de concentratie gas in de lucht ongeveer 1%. Er dreigt dan nog geen acuut explosiegevaar, maar zo bent u tijdig gewaarschuwd om passende maatregelen te treffen.
Ruikt u zeer duidelijk gas en hoort u een sissend geluid, ga niet zelf op zoek naar de bron van de gaslekkage, maar bel direct uw loodgieter!

Hoe voorkomt u een gaslek?


Controleer regelmatig de gasaansluitingen (fornuis, gaskachel, cv-ketel of geiser), of laat dit doen door een loodgieter. Controleer ook regelmatig de slangen en leidingen in de woning. Indien de gasslang poreus is of scheurtjes vertoont, (laat) deze dan vervangen voor uw veiligheid en controleer of de koppelstukken goed zijn aangesloten. U kunt bij vervanging van uw gasslang overwegen om deze te vervangen voor een RVS-gasslang. Een rubber gasslang gaat normaal gesproken vijf jaar mee (productiedatum staat op de slang). Een rvs gasslang is wat duurder, maar gaat levenslang mee en hoeft maar éénmalig gemonteerd te worden.
Laat voor uw veiligheid ook tweejaarlijks onderhoud uitvoeren aan uw cv-installatie.

Verspreidt een gaslek koolmonoxide?


Hoewel het zeer aan te bevelen is om een koolmonoxidemelder te plaatsen, verspreidt een gaslek géén koolmonoxide of rook. Uw koolmonoxidemelder zal het gaslek niet detecteren. Ook een rookmelder detecteert geen gas. Gas is zeer brandbaar, maar geeft van zichzelf geen rook af.
Er bestaan wel gasmelders, deze geven een waarschuwingssignaal af, wanneer er aardgas in de lucht zit.


Nog niet overtuigd? Zie  onze reviews op Trust Pilot