Direct bellen Direct aanvragen
Snel een Loodgieter nodig ? Bel ons! 085 8770 419 Nu bereikbaar!

Medewerker loodgieter.nl
  • Erkende loodgieters
  • 98% binnen 24u
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Slechts €29,95- voorrijkosten
  • Loodgieter uit uw omgeving
  • Vast ontstoppingstarief
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Binnen 2 kantooruren contact
Loodgieter
Loodgieter
Loodgieter

Aansluiting wasmachine maken

Uw nieuwe wasmachine kan in principe bijna overal in de woning worden geïnstalleerd en aangesloten. Enige vereiste is dat er een afvoer naar de riolering en een watertoevoer aanwezig is. Ook is het belangrijk dat de wasmachine wordt geplaatst op een stevige en stabiele ondergrond, dit om te voorkomen dat de wasmachine tijdens het centrifugeren gaat “wandelen” en trillen. Op een instabiele ondergrond kan de wasmachine veel lawaai maken en minder goed centrifugeren. Een betonnen ondergrond is het meest ideaal om de wasmachine te plaatsen. Houten vloeren kunnen mee gaan trillen tijdens het wasprogramma en dan is het wijs om een stevige plaat onder de wasmachine te plaatsen.

Meestal wordt ervoor gekozen om de wasmachine op de zolder aan te sluiten, want hier is vaak al een cv-ketel en waterafvoer aanwezig en dat maakt de aansluiting van de wasmachine een stuk makkelijker.

Wilt u de wasmachine laten aansluiten of moet er nog een leidingwerk of een waterafvoer worden aangepast? Wij helpen u hier graag bij! U kunt hier ons contactformulier invullen voor een afspraak of bellen naar 085-8770419.


De hoogte van de afvoer van de wasmachine

U heeft de juiste plaats voor de wasmachine bepaald en dan is de volgende stap om rekening te houden met de juiste hoogte van de afvoer. Het aanleggen van de afvoer op de juiste hoogte en diameter is belangrijk om verstoppingen en lekkages in de toekomst te voorkomen. Het meest ideaal is om de hoogte van de afvoer van de wasmachine tussen de 60 cv en 100 cm aan te sluiten.


De diameter van de afvoer van de wasmachine

Afvoeren zijn verkrijgbaar in verschillende diameters, zo is het toilet aangesloten of een afvoer van 110 mm dikte en worden regenpijpen geplaatst met een diameter tussen de 70 mm en 100 mm. Sanitair in keuken en badkamer is meestal aangesloten op een afvoer van 40 mm of 50 mm diameter. Meestal wordt bij het aansluiten van een wasmachine een afvoer van 40 mm geïnstalleerd, liever niet kleiner om het risico op verstoppingen of lekkages te voorkomen.


Installeren wasmachinekraan

Bij het installeren van de wasmachine mag nooit een reguliere kraan worden gebruikt, maar zal altijd een speciale wasmachinekraan worden geïnstalleerd en dat is zeker niet zonder reden.
Het grote verschil van een wasmachinekraan ten opzichte van een reguliere kraan is dat een wasmachinekraan is voorzien van een speciale beveiliging. Mocht onverhoopt de waterdruk in de waterleiding plotseling wegvallen, dan zal deze beveiliging ervoor zorgen dat er geen “vuil” water vanuit de wasmachine terug kan stromen richting de waterleiding. Een speciale terugslagklep en/of beluchter in het binnenwerk zal voorkomen dat dit kan gebeuren.


Wasmachine kraan met beluchter en/of terugslagklep

Mocht er onverwachts een waterleiding in de straat springen, dan zal de beluchter in de wasmachinekraan voorkomen dat er een vacuüm kan ontstaan. De waterleidingen in de straat stromen leeg en zuigen de lucht en het water uit de omliggende woningen. Het “vuile” water zal dan terugstromen richting de drinkwaterleiding. De aanwezige beluchter zorgt er op dat moment voor dat alleen de lucht zal worden aangezogen en niet het water. De drinkwaterleveranciers hebben uit veiligheidsoverwegingen voor de gezondheid verplicht gesteld, dat elke wasmachinekraan voorzien moet zijn van een beluchter en/of een terugslagklep.

Een terugslagklep in de wasmachinekraan heeft een soortgelijke functie als een beluchter, maar werkt via een ander principe beveiliging. Valt plotseling de waterdruk weg, dan zal de terugslagklep direct de waterleiding afsluiten, zodat het “vuile” water geen kans krijgt om terug te stromen richting de drinkwaterleiding.
Meestal wordt een wasmachinekraan met terugslagklep geïnstalleerd als de kraan lager wordt geplaatst dan de wasmachine.

Om geen enkel risico te lopen, kunt u er ook voor kiezen om een wasmachinekraan te installeren met zowel een beluchter als een terugslagklep, een dubbele beveiliging.

Ook kunt u ervoor kiezen om een wasmachinekraan te laten installeren met een dubbele functie. Dit is mogelijk door een dubbele wasmachinekraan of een splitter te plaatsen. Zo kunnen er tegelijkertijd twee apparaten op de wasmachine worden aangesloten, bijvoorbeeld de wasmachine met de cv-ketel.
Nadeel van een dubbele wasmachinekraan is wel de kwetsbaarheid door de dubbele belasting op de schroefdraad, dus niet uitermate geschikt voor dagelijks gebruik.
Nadeel van een splitter, waarbij twee apparaten bediend worden met één wasmachinekraan, is dat beide apparaten continu onder druk staan en niet apart kunnen worden afgesloten van de waterleiding. Bij een dubbele wasmachinekraan bestaat die mogelijkheid wel.


Wat kost het aansluiten van de wasmachine

Voor de voorrijkosten en de arbeid hanteert Loodgieter.nl altijd een vast tarief, deze tarieven worden tijdens het maken van de afspraak met u doorgenomen en u krijgt een bevestiging via de mail toegestuurd. Bijkomende materiaalkosten of een indicatie van de duur van de werkzaamheden, zijn zeer afhankelijk van de situatie in uw woning. Voor meer informatie, een prijsindicatie of een offerte, kunt u altijd contact met ons opnemen via het contactformulier of door te bellen naar 085-8770419.
 

Nog niet overtuigd? Zie  onze reviews op Trust Pilot