Direct bellen Direct aanvragen
Snel een Loodgieter nodig ? Bel ons! 085 8770 419

Medewerker loodgieter.nl
  • Erkende loodgieters
  • 98% binnen 24u
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Slechts €29,95- voorrijkosten
  • Loodgieter uit uw omgeving
  • Vast ontstoppingstarief
  • Meer dan 175.000 tevreden klanten
  • Binnen 2 kantooruren contact
Loodgieter
Loodgieter
Loodgieter

Inspectie gasleiding

Tot halverwege de jaren `80 werden er nog regelmatig stalen gasleidingen in woningen geplaatst. Op zich is dat geen probleem, maar het is wel belangrijk om deze stalen gasleidingen goed in de gaten te houden. Vooral in een vochtige kruipruimte bestaat het risico dat onbeschermde leidingen na verloop van tijd worden aangetast door corrosie en een gaslek kan ontstaan. Laat voor de veiligheid dus regelmatig de gasleidingen inspecteren op roestvorming.

Sinds 1986 is een verbod op het leggen van plaatsen van stalen gasleidingen en de verplichting om de aanwezige leidingen te voorzien van een mantelbuis.


Heeft u stalen gasleidingen?

Als huiseigenaar bent u zelf verantwoordelijk voor de veiligheid van de gasleidingen in de woning. De netbeheerder is alleen verantwoordelijk voor het deel van de gasleiding in de straat tot aan de gasmeter. Dus zeker bij huizen van voor 1985 is het belangrijk om regelmatig de gasleidingen in de woning te inspecteren.

  • Kijk of er door corrosie aangetaste of beschadigde leidingen zijn
  • Laat de gasleiding bij beschadiging of aantasting voor de zekerheid door een expert nakijken en laat deze indien nodig vervangen.
  • Laat periodiek de gasleidingen nakijken, bijvoorbeeld tegelijk met de onderhoudsbeurt van de cv-ketel.

Ruikt u een gaslucht in de woning?

Ruikt u een gaslucht of hoort u een sissend geluid? Ga dan niet gelijk op zoek naar de bron, maar neem eerst de volgende maatregelen!

Sluit altijd als eerste de hoofdtoevoer van het gas af. De hoofdgaskraan vindt u over het algemeen terug in de meterkast, vlak voor de gasmeter. De gaskraan staat open als de uiteinden van het kraantje met de gasleiding meelopen en is gesloten als de uiteinden haaks op de gasleiding staan.

Open ramen en deuren, dit geeft het gas de mogelijkheid om uit de ruimte te kunnen ontsnappen.

Gebruik géén vuur, steek geen kaarsje of sigaret aan.

Wees voorzichtig met elektriciteit. Bij een grote hoeveelheid opgehoopt gas kan een klein vonkje, bijvoorbeeld van een lichtschakelaar, tot een explosie leiden.

Neem direct contact op met de vakman om de oorzaak van de gaslucht op te sporen en de gasleidingen te inspecteren. Bel voor een afspraak naar 085-8770419.

Hoe ontstaat een gaslek?

De oorzaak van een gaslek is vaak een scheurtje of gaatje in een verouderde gasleiding of gasslang. Ook is het mogelijk dat er een gaslek ontstaat als de leiding of slang niet goed is aangesloten op het apparaat dat het gas verbruikt of het koppelstuk lek is.

Ook in caravans, campers en boten wordt vaak gas gebruikt, wees dus ook hier alert op gaslekkages en controleer de leidingen en aansluitingen regelmatig.

Gaslek na het plaatsen van een slimme meter?

Vaak wordt een kleine lekkage ontdekt door de energieleverancier na het plaatsen van een slimme meter. Deze meter wordt aangesloten op de meterkast en kan afwijkend gasverbruik en drukverlies detecteren. Meestal dreigt er op dat moment nog geen acuut gevaar en is er ook nog geen gaslucht waarneembaar Toch zal de energieleverancier uw gastoevoer afsluiten als er een drukverlies waarneembaar is van meer dan 3 mbar. U wordt dan pas weer op het gas aangesloten als het lek gerepareerd is en de situatie veilig is verklaard. Voor de veiligheid is het belangrijk om zo spoedig mogelijk een ervaren loodgieter in te schakelen om de gasleiding te inspecteren en het gaslek te repareren.

Onzichtbare gaslekkage

Een kleine gaslekkage kan lange tijd onopgemerkt blijven, u ruikt geen gas en er zijn geen beschadigingen zichtbaar. Deze kleine en onzichtbare gaslekkages komen vooral voor in goed geventileerde ruimtes. Meestal worden de gaslekkages pas opgemerkt door de slimme meter of de stijgende gasrekening. Als het gaslek met het blote oog niet vindbaar is, dan kan de loodgieter de bron achterhalen met een lekdetectie-onderzoek. Als eerste worden alle gasslangen en leidingen uitvoerig geïnspecteerd en afgeperst. Vervolgens worden er drukmetingen op het leidingwerk uitgevoerd en de veiligheidsklep nagekeken. Zodra de bron is gevonden en gerepareerd, zal de loodgieter alles nogmaals doormeten, zodat uw veiligheid weer gegarandeerd is.

Ruikt u een gaslucht in de keuken?

Een waarneembare gaslucht in de keuken is bijna altijd afkomstig van het gasfornuis. Dit kan zeer gevaarlijke situaties opleveren en vereist daarom directe actie. Het vrijgekomen gas in combinatie met vuur is brandgevaarlijk en kan in het ergste geval een explosie veroorzaken.

Hopelijk bent u alleen maar vergeten om het gas uit te draaien na het koken en is het probleem daarmee opgelost. Maar de oorzaak kan ook liggen bij een beschadigde gasleiding of het afsluitmechanisme. Laat de loodgieter dan zo spoedig mogelijk de bron van de gaslucht opsporen en repareren.

Voor het maken van een afspraak voor een inspectie van uw gasleidingen kunt u hier ons contactformulier invullen. Liever bellen of spoed? Wij zijn bereikbaar op 085-8770419.










 

Nog niet overtuigd? Zie  onze reviews op Trust Pilot